sábado, 8 de noviembre de 2014

La Calçada del Gegant (The Giant's Causeway)

La Calçada del Gegant o dels Gegants és una àrea que conté unes 40.000 columnes de basalt provinents del refredament relativament ràpid de la lava en un cràter o caldera volcànica fa uns 60 milions d'anys. Es troba a la costa nord-oriental de l'illa d'Irlanda, uns 3 km al nord de Bushmills al
Comtat d'Antrim, Irlanda del Nord. Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat el 1986, i Reserva Natural Nacional (National Nature Reserve) en 1987. Va ser descoberta en 1693.


FORMACIÓ GEOLÒGICA

El procés geològic que dóna origen a la formació de columnes basàltiques és relativament simple: la lava incandescent en una xemeneia volcànica o en una bugada pot arribar a refredar-se in situ quan el volcà o caldera cessen en la seua activitat eruptiva. Aquest refredament dóna origen a la formació de basalt, que és una roca cristal·lina, tot i que amb cristalls summament petits a causa de que el seu refredament va ser molt ràpid i amb una pressió molt més suau que la que suporten les roques ígnees que donen lloc a la formació de granit a majors profunditats: de fet, el basalt es va formant a la superfície de la lava en el cràter o caldera i va progressant en profunditat. A mesura que el basalt va formant-se disminueix el seu volum i es formen prismes generalment hexagonals. La separació compensa la disminució del seu volum (disjunció columnar). Posteriorment, l'erosió actua primer sobre les roques dels voltants pel fet que el basalt és molt més resistent, quedant al descobert aquestes columnes.

LLEGENDA IRLANDESA SOBRE LA SEUA CREACIÓ

Explica la llegenda celta que hi havia una vegada dos gegants; Finn McCool, que habitava en terres irlandeses i Bernadonner, un gegant escocès. Tal era la rivalitat entre ells encara que mai s'haguessin vist, que un dia Finn va decidir construir una calçada feta a la seva mida per, finalment, enfrontar-se amb el seu enemic i demostrar qui era el més fort. Així va anar col·locant prismes hexagonals sobre el mar unint les costes irlandeses i escoceses. Quan el camí va estar llest, el gegant MacCool va creuar el mar, però quan va veure l'enorme figura de Bernadonner, espantat, va tornar a Irlanda abans de ser vist.

Va ser llavors el torn del gegant escocès, que va aprofitar la calçada per anar a lluitar contra McCool. Aquest, sense saber que fer, va demanar ajuda a la seva dona, Oonagh, que va ordir una estratagema per evitar la pelea;  va disfressar al seu marit de bebé i el va ficar en una cuna. Quan Bernadonner va arribar, Oonagh el va convidar amablement a passar i li va oferir una tassa de te, advertint-li que no despertés el bebé. Quan Bernadonner va veure les immenses proporcions del bebé, va decidir escapar, ja que va creure que el pare seria molt més gran i més fort, per la qual cosa no tindria res a fer si s'enfrontava al gegant irlandès. De retorn a Escòcia, Bernadonner va destruir la calçada, de la qual només es conserven el principi i el final, perquè McCool no pogués seguir-lo.

VOCABULARI

Bugada: En vulcanologia, una bugada és un mantell de lava fluida emès per un volcà durant les seves erupcions. 

Disjunció columnar: Una diàclasi és una fractura en les roques que no va acompanyada de lliscament dels blocs que determina, no sent el desplaçament més que una mínima separació transversal. Es distingeixen així de les falles, fractures en les que sí que hi ha lliscament dels blocs. Són estructures molt abundants. Són deformacions fràgils de les roques.

IMATGES


Columnes de basalt de la Calçada dels Gegants


La Calçada del Gegant


La Calçada del Gegant

La Calçada del Gegant



Els Òrgans a l'illa La Gomera són el resultat d'una
 disjunció columnar en basalt, un tipus de diàclasi
 produïda per refredament.

Diàclasi a Conca
Bugada Pahoehoe avançant per una
carretera en Kalapana.







BIBLIOGRAFIA

* Imatges de WIKIMEDIA COMMONS
* Imatges de Google Imatges



No hay comentarios:

Publicar un comentario