viernes, 7 de noviembre de 2014

La Fosa de les Mariannes

La Fosa de les Mariannes és la fosa oceànica més profunda coneguda i el lloc més profund de l'escorça terrestre. Té el seu origen en un procés de subducció. Es localitza al fons del Pacífic noroccidental, al suroest de les illes Mariannes, prop de Guam.


El coneixement de l'existència de la fossa de les Mariannes data d'abans de 1870, quan un vaixell va intentar mesurar la profunditat mitjançant el sondeig amb llast lligat a una corda, en aquesta oportunitat es va sondejar una profunditat de 8 km. La fossa va ser visitada el 1872 per la fragata de la Marina Real Britànica Challenger, que dóna el nom a la part més profunda de la fossa, l'abisme Challenger. El 1951 i usant ecolocalització, es va mesurar una profunditat de 11,012 m en 11 ° 19'N 142 ° 15'E. El 1957, la nau soviètica Vityaz, va informar d'una profunditat de 10,934 m. El 1962, el vaixell M.V. Spencer F. Baird va registrar una profunditat de 10,915 m.

Els orígens de tan profunda depressió al Pacífic van suposar una gran quantitat de teories. Això va despertar l'interès científic de saber exactament com s'havia format.

No va ser fins el 23 de gener de 1960 quan una nau tripulada va baixar per primera vegada utilitzant un batiscàfol anomenat Trieste, invenció d'Auguste Piccard, capitanejat per Jacques Piccard, fill del primer i acompanyat per Don Walsh, oficial de l'Armada nord-americana. La immersió es va utilitzar per a obtenir dades de l'origen d'aquest abisme. El lloc del descens va ser l'extrem sud-occidental de la fossa, a uns 338 km de Guam. Els sistemes de abord indicaven una profunditat de 11.521 m, que després va ser revisada i va resultar ser de 11.034 m.

La fossa té una longitud de 2.550 km i una amplada mitjana de 70 quilòmetres. La pressió en el fons de la fossa és de 108.600 kPa (unes 1072 atm). Paral·lela a la fossa corre un cinturó d'illes que dóna origen a l'arxipèlag de les illes Mariannes, moltes d'aquestes illes són d'origen volcànic. El seu punt més profund és l'anomenat abisme Challenger amb 11.034 m de profunditat i una pressió de 110.000 kPa.

Calamar gegant fotografiat a la Fosa de les Mariannes.
A la fossa es va trobar un calamar gegant del gènere Architeuthis, una espècie desconeguda de llenguado i diverses espècies desconegudes fins llavors. A 11 km de profunditat es van trobar altres tipus de biodiversitat com minúsculs éssers vius unicel·lulars i una forma de plàcton per ara desconeguda, segons es va publicar a la revista Science. La fossa de les Mariannes és un dels llocs més enigmàtics de la Terra.

El Discovery Channel va emetre un programa el 2009 en el què es suggerix que la gran fosa és una àmplia zona de subducció de l'escorça terrestre que es submergeix sota el mantell tectònic, on la placa del Pacífic és subducida sota la petita placa de les Mariannes. El que explica l'existència de l'arxipèlag i la seva constant activitat volcànica. La poca activitat tel·lúrica es va explicar per l'existència d'una franja de roca suau disgregada a manera de lubricant que evita el frec brusc entre la placa superior i la que s'enfonsa.

El 2012, el director de cinema i explorador James Cameron va arribar a les profunditats de la fosa a bord del Deepsea Challenger.


VOCABULARI

Fosa oceànica: Una fosa oceànica o fosa submarina és una profunda depressió submarina, una estreta trinxera tan profunda que pot arribar a 11 000 metres per sota del nivell del mar. Aquestes són àrees on la litosfera oceànica es recicla, descendint en la part superior del mantell terrestre.
Les foses oceàniques es troben principalment al llarg de les línies sísmiques.

Subducció: La subducció de plaques és el procés d'enfonsament d'una placa litosfèrica sota una altra en un límit convergent, segons la teoria de tectònica de plaques. La subducció ocorre al llarg d'àmplies zones de subducció que en el present es concentren a les costes de l'oceà Pacífic en l'anomenat cinturó de foc del Pacífic però també hi ha zones de subducció en parts del Mediterrani, les Antilles, les Antilles del Sud i la costa índica d'Indonèsia.
    

Guam: Guam és una illa en el Pacífic occidental pertanyent a Estats Units com a territori no incorporat. És un dels 17 territoris no autònoms sota supervisió del Comitè de Descolonització de les Nacions Unides, amb la finalitat d'eliminar el colonialisme.

Batiscàfol: Un batiscàfol és un petit submarí d'immersió profunda, (DSV del seu acrònim en anglès, Deep Submergence Vehicle), una embarcació submergible especialment dissenyada per a resistir grans pressions i destinada a explorar les profunditats del mar.

Batiscàfol Trieste
Activitat tel·lúrica: Energia que sorgeix de l'interior de la Terra.

IMATGES




BIBLIOGRAFÍA

* Imatges de WIKIMEDIA COMMONS
* Imatges de Googles Imatges 



No hay comentarios:

Publicar un comentario