sábado, 23 de noviembre de 2013

Els grups sanguinis

Un grup sanguini és una classificació de la sang d'acord amb les característiques presents o no als globuls rojos i al suero de la sang. Les dos classificacions més importants per a determinars els grups sanguínis als humans són els antigens (el sistema AB0) i el factor Rh.


SISTEMA AB0

El sistema AB0 va ser descubert per Karl Landsteiner  en 1901, el seu nom prové dels tres grups que s'identifiquen: els d'antigen A, els d'antigen B i els "0", que vol dir que no té ni l'antigen A ni l'antigen B. També hi ha el grup AB, que és el tipus de sang que té l'antigen A i l'antigen B.
* Les persones amb sang del tipus A, presenten antigens del tipus A a la superficie dels globuls rojos, i anticossos contra els antigens B al plasma.

* Les persones amb sang del tipus B, presenten antigens del tipus B a la superficie dels globuls rojos, i anticossos contra els antigens A al plasma.
WIKIMEDIA COMMONS

* Les persones amb sang del tipus 0, no presenten ningun antigen a la superficie dels globuls rojos,     però presenten anticossos contra els antigens A i B al plasma.
* Les persones amb sang del tipus AB, presenten antígens del tipus A i B a la superficie dels globuls    rojos, però no fabriquen ningun dels dos anticossos.

L'herència genética del sistema AB0 és controlada per un sol gen amb tres "alelos". El "alelo" A dóna tipus A, el B tipus B i el "alelo" 0 tipus 0, sent A i B "alelos" dominants sobre 0. Les persones que hereden dos "alelos" 00 tienen tipo 0; AA o A0 donen lloc a tipus A; i BB o B0 donen lloc a tipus B. Les persones AB tenen ambdos genotips degut a que la relació entre els "alelos" A i B és de codominancia, perque tant el "alelo" A com el B són dominants sobre el "alelo· 0.


FACTOR Rh

El Factor Rh és el segon sistema de classificació de la sang humana. Aquest sistema també fou descobert per Karl Landsteiner al 1940.
Les persones amb factors Rhesus (Rh) en la seua sang es classifiquen com Rh positives, mentre que aquelles sense aquests factors  es classifiquen com Rh negatives.


COMPATIBILITAT

Els donants de sang i els receptors han de tindre grups de sang compatibles. El grup 0- és compatible amb tots, per això qui té aquest grup es denomina donant universal. Per altra banda, una persona que tinga el grup AB+, podrà rebre sang de qualsevol tipus, per això es denomina receptor universal.


Donant
                  ReceptorO-O+A−A+B−B+AB−AB+
O-
O+
A−
A+
B−


B+

AB−


AB+


BIBLIOGRAFIA

* http://es.wikipedia.org/wiki/Grupo_sangu%C3%ADneo
* Enciclopèdia Larousse 
                                                    
                                                                

2 comentarios:

 1. Hola Carmen.
  Caldria que retocares la plantilla per a que el panell de text no siga transparent. Es veu molt malament.
  Encara que la foto de la terra fent-se de dia a l'Índia és molt bonica.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Personalment crec que es llig prou bé, malgrat tot provaré de fer-lo menys transparent per tal que es puga llegir millor.

   Eliminar