miércoles, 25 de febrero de 2015

Les Lleis de Mendel

1a LLEI DE MENDEL: PRINCIPI DE LA UNIFORMITAT 

"En creuar dues races pures, la descendència serà heterozigòtica i dominant"

Per descobrir aquest principi, Mendel va creuar pèsols de color groc (color dominant) amb una espècie més escassa de pèsols verds (recessiu). El resultat d'aquest encreuament, va generar una descendència 100% groga:


Encara observem efectivament que s'ha produït una barreja genètica entre els progenitors (Aa), la generació F1 ha sortit groga. Això és degut a la dominància de l'al·lel "A" (groc) respecte a l'al·lel "a" (verd). Quan tots dos estan junts, només es manifesta el dominant.


2a LLEI DE MENDEL: PRINCIPI DE LA DISTRIBUCIÓ INDEPENDENT

"En creuar dues races híbrides, la descendència serà homozigòtica i híbrida al 50%"


Amb una gran intuïció científica, Mendel va agafar els pèsols de la generació F1 (de l'experiment anterior) i els va creuar entre si.


Per a la seua sorpresa, el 25% de la descendència d'aquests pèsols grocs ¡van ser verds! Per aquesta raó, tot i que dos membres d'una parella tinguin els ulls marrons, si tots dos guarden un gen recessiu per al color blau, hi ha un 25% de possibilitats que els seus fills hereten ulls blaus (com els dels seus avis).


3a LLEI DE MENDEL: PRINCIPI DE LA INDEPENDÈNCIA DELS CARÀCTERS

"En creuar diversos caràcters, cadascun d'ells es transmet de manera independent"


Per comprovar aquest principi Mendel va creuar pèsols grocs i llisos (dominants) amb pèsols verds i rugosos (recessius):


Aquesta descendència "AaRr" al seu torn es va autofecundar per donar lloc a la següent generació:


D'aquesta manera, va comprovar que les característiques dels pèsols no interfereixen entre si, i es distribueixen individualment. De dos pèsols grocs i llisos van créixer:

* 9 pèsols grocs i llisos
* 3 pèsols grocs i rugosos
* 3 pèsols verds i llisos
* 1 pèsol verd i rugós



BIBLIOGRAFIA









No hay comentarios:

Publicar un comentario