martes, 3 de febrero de 2015

Regne Unit aprova la reproducció assistida amb l'ADN de tres pares

Aquest mes estem donant la genètica, i aquesta noticia a més d'interessant té molt a veure amb el tema. Per això he pensat en penjar-la al blog.

·······················································

Els diputats britànics han donat llum verda, amb 382 vots a favor i 128 en contra, a la polèmica tècnica que utilitza l'ADN de tres persones a la reproducció assistida, a fí d'evitar la transmissió d'enfermetats com les mitocondrials.


COM FUNCIONA AQUESTA TÈCNICA?

Els mitocondris són parts constitutives de les cèl·lules de l'organisme, la funció dels quals és la de generar l'energia necessària per mantenir la vida i correcta funció dels òrgans. Quan el funcionament dels mitocondris falla, els problemes es transmeten de mare a fill i poden produir danys cerebrals, pèrdua de massa muscular, fallada cardíaca i ceguesa. Aquest tipus de malalties afecten al voltant d'un de cada 6.500 xiquets a tot el món

El procediment, que ha estat desenvolupat per investigadors de Newcastle , utilitza una versió modificada de la fertilització in vitro per reunir material genètic dels òvuls de dues dones amb l'espermatozoide d'un home. I es realitza de la següent manera:

Primer s'extreuen el nucli de l'òvul de la mare i el nucli de l'òvul del donant. Després s'insereix el nucli matern en l'òvul del donant. D'aquesta manera tenim el nucli amb el 99% de l'ADN de la mare i mitocondris amb un ADN normal. I finalment es fecunda l'òvul i es reimplanta a la mare.

Els bebes que nasquen gràcies a aquesta tècnica tindrien un 0,1% de l'ADN d'una segona "mare" i el canvi genètic establert en el procediment seria permanent ja que passaria als seus descendents.


QUÈ DIUEN ELS CIENTÍFICS?

L'estudi més concloent, dirigit pel professor Dough Turnbull al Centre d'Investigació Mitocondrial de la Universitat de Newcastle, sosté que és una tècnica "segura" i "eficaç", provada durant més de 15 anys en primats. "Si no donem el pas endavant, estarem negant a moltes dones el dret a tenir fills sans", ha dit Turbull.

El seu col·lega, la professora Dame Sally Davies, directora general de salut al Regne Unit, també li dóna suport. "És important recordar que l'ADN mitocondrial representa menys del 0,054% de l'ADN total i no és part de l'ADN nuclear, que és el que determina les nostres característiques personals i resgos com ara la personalitat, pèl i color dels ulls", ha assenyalat.

Per contra, hi ha experts que adverteixen que aquests bebes concebuts amb l'ADN de tres pares podrien tindre més risc de patir càncer i envelliment prematur i que necessitaran ser vigilats durant tota la seua vida. Seria un "error històric", diuen. "No sabem encara la interacció entre la mitocondria i l'ADN nuclear. Dir que és el mateix que canviar una bateria és fàcil. És un cosa extremadament complexa", ha subratllat el doctor Trevor Stammers, director del programa de Bioètica de la Universitat de St Mary.

Hi ha el risc que aquests bebes tinguen més possibilitats de contraure càncer

El doctor Paul Knoepfler, de la Universitat de Califòrnia, també es mostra contrari a aquesta tècnica. "Hi ha nombrosos riscos associats a aquesta tecnologia com la possibilitat de que els bebes tinguen greus problemes de desenvolupament o morin", ha afegit.

A la veu d'aquests científics s'han unit membres de l'Església d'Anglaterra, que havien demanat als diputats que reconsideressin el seu vot.


En definitiva, el Regne Unit s'ha convertit en el primer país que legalitza la reproducció assistida amb gens de tres individus. Els científics estimen que unes 2500 dones al Regne Unit podrien beneficiar-se d'aquest procediment. S'espera que el primer bebe amb material genètic de tres persones naixca al 2016.

BIBLIOGRAFIA


··················································

Aquesta m'ha paregut una noticia molt interessant, però sobre la qual és dificil opinar, ja que pot suposar ventajes per als bebes pero també pot suposar moltes desventajes que no es sap segur com van a afectar. Però és bona per a reflexionar.

Fins una altra!

1 comentario:

  1. Molt bona, i molt difícil d'opinar. Enhorabona per l'entrada.

    ResponderEliminar